Nalaganje ... ...
Splošna navodila za potovanje

Da bi vam olajšali pripravo na počitnice, vam v nadaljevanju podajamo nekaj osnovnih napotkov:

• DOKUMENTI ZA POTOVANJE

Imetniki slovenskih potnih listov in potnih listov držav članic EU, za vstop v Egipt potrebujejo potni list, veljaven najmanj še 6 mesecev od dneva vstopa. Državljani držav nečlanic EU (npr. BIH, Albanija,…) se morajo o vstopnih določilih pozanimati na egipčanskem veleposlaništvu (vizum je potrebno urediti pred odhodom).

• ZAPIS IMEN

Ker programi letalskih družb ne zaznajo posebnih znakov na črkah kot so Š,Đ,Č,a,… se imena in priimki pišejo brez znakov. V kolikor ima potnik dva imena, sta ta na potovalnih dokumentih zapisana skupaj (npr. Ana Taja: ANATAJA), če ima potnik dva priimka se tudi ta zapišeta skupaj (npr. Kos Novak: KOSNOVAK).

• DENAR

Nakup egiptovskih funtov izven Egipta ni možen. Trenuten tečaj: 1 eur = pribl. 33 EGP (januar 2023). Denar lahko menjate v bankah, menjalnicah in na hotelskih recepcijah. V turističnih središčih lahko plačujete z evri ali dolarji.

• MOBILNI TELEFON IN PRENOS PODATKOV

Ob uporabi slovenske SIM kartice so stroški telefoniranja in prenosa podatkov zelo visoki. Priporočamo, da za prenos podatkov kupite njihovo SIM kartico pri operaterju Orange ali Vodafone (najugodnejši nakup na letališču, preden zapustite letališko zgradbo). Brezplačne internetne povezave so po navadi možne ob recepciji, vendar je zaradi obremenjenosti omrežja signal zelo slab in prenos počasen.

• PRTLJAGA

Na letalo je na osebo dovoljen vnos enega kovčka do 20 kg, ki se odda ob prijavi na let. Prtljaga se ne sešteva - npr. dve osebi ne smeta imeti enega kovčka teže 35 kg. V oddanem kovčku je lahko tekočina: kreme, parfumi, pijača,… Ob vnosu pijače je potrebno upoštevati omejitve vnosa alkoholnih pijač v Egipt (do 1 l alkoholne pijače z vsebnostjo alkohola nad 22 vol. % na osebo nad 17 let). Ročna prtljaga, ki jo vzamete seboj na letalo je omejena na 5 kg (55x40x23 cm). Ročna prtljaga mora biti take velikosti, da jo lahko spravite pod sedež ali v prtljažni prostor nad sedežem. V ročni prtljagi tekočine niso dovoljene.  V Egipt je prepovedan vnos zdravil, ki vsebujejo opijate. V kolikor potujete s tovrstnimi zdravili, priporočamo, da imate seboj zdravniško potrdilo, ki vsebuje predpisano zdravilo in količino.  V Egipt ni dovoljen vnos avtomatskih ali brezžično nadzorovanih naprav (droni) in različnih naprav za opazovanje/nadzorovanje (teleskop, daljnogled, itd) ter brezžičnih komunikacijskih naprav (walky-talky). Vnos ali lastništvo zgoraj omenjenih predmetov je dovoljeno šele po pridobitvi dovoljenja pravnega organa (Ministrstvo za obrambo Egipt). Ob povratku iz Egipta vaša prtljaga ne sme vsebovati mesnih in mlečnih izdelkov in koral. Brisače za na plažo so po navadi zajete v all inclusive ponudbo hotela (preverite v opisu).

• POSTOPEK NA LETALIŠČU JOŽETA PUČNIKA

Ugodno parkiranje (30 eur za 1 teden, 50 eur za 2 tedna). 5 min vožnje od letališča, v ceno je vključen prevoz do letališča in nazaj. https://jagodic-airport-parking-ljubljana.business.site/ . Na letališču ni šalterja ETI. S prtljago, potovalnimi dokumenti in potnim listom se oglasite na check-in šalterju v avli odhodi, kjer opravite prijavo na let. Spremljajte napise na ekranih nad šalterji. V vrsto se postavite kjer je na ekranu napis HURGHADA oz. SHARM EL SHEIKH. Na šalterju oddate kovček in prejmete kupon imenovan boarding pass (vstopni kupon). Na vstopnem kuponu je razviden GATE (številka izhoda), kjer bo vkrcanje na letalo in čas pričetka vkrcanja.

Pred vstopom v varovani del letališča se opravi varnostni pregled. Ob tem se je po navadi potrebno sezuti in odstraniti kovinske predmete (pas, ura,…). Vsa ročna prtljaga je rentgensko pregledana. Na vkrcanje na letalo počakate pred številko izhoda navedeno na vstopnem kuponu. Vkrcanje se prične pol ure pred predvidenim odhodom letala. Pri vkrcanju bodo preverili vaš vstopni kupon ter včasih še enkrat vaš osebni dokument. Del vstopnega kupona, ki ga odtrgajo obdržite saj je na njem navedena številka vašega sedeža na letalu.

• LETALSKI PREVOZ

Hrana in pijača med letom sta na voljo proti doplačilu. Po želji lahko na let vzamete svojo hrano. Ker gre za čarterski let, posebnih obrokov kot so npr. veganski, brez glutena, LCHF, ipd. ni možno naročiti. Med letom morajo biti mobilni telefoni izklopljeni oz. v načinu »letalski«.

• PRISTANEK

Po pristanku najprej opravite nakup vstopnega vizuma za Egipt. Izpolnite vstopni kartonček, ki ga prejmete med letom, ali na letališču po pristanku. Navezujoče na to priporočamo, da imate v ročni prtljagi pisalo.

Sledi kontrola potnih listov in žigosanje vstopnega vizuma. Ob vstopu v naslednji prostor, uradnik ponovno preveri ali imate veljaven in žigosan vizum. Pot nadaljujete do avle, kjer prevzamete prtljago. Prtljaga je naložena na tekoči trak. Vaša prtljaga bo na tekočem traku kjer je kot začetno letališče navedena Ljubljana (LJU) ali številka vašega leta (FEG). Izven letališke zgradbe vas pričakajo ETI-jevi predstavniki, ki vas usmerijo na avtobus za transfer do hotela.

• PREDSTAVNIK

Na dan vašega prihoda ali naslednji dan, bo hotelu informativna ura, kjer vam predstavnik podal nekaj pomembnih napotkov in predstavi izlete. Informacijo o informativni uri prejmete na letališču ob prihodu.

• PRIHOD V HOTEL

Postopki ob prihodu v hotel so sicer različni, vendar po navadi svojo prtljago pustite v avli, stopite do recepcije, tam v obrazec vpišete podatke iz potnega lista in počakate na ključ. Na recepciji prejmete seznam storitev, ki jih lahko koristite v hotelu, obratovalni čas barov in restavracij ter hotelski načrt. V sobo vas pospremi eden od zaposlenih v hotelu. Po navadi je potrebno na kovček napisati številko sobe, da vam ga lahko dostavijo v sobo.

• STORITVE

V kolikor ste rezervirali pavšalno potovanje, vaša rezervacija zajema letalski prevoz, transfer iz/do letališča in nastanitev v hotelu z izbrano storitvijo. Ker gre za pavšalno potovanje ni moč pričakovati, da se bo vaše bivanje v hotelu začelo z večerjo in končalo z zajtrkom. Obroki so odvisni od časa prihoda v hotel in časa odhoda iz hotela.

• POVRATEK

Dan pred predvidenim povratkom, bo na info tabli v hotelu izobešena informacija, kdaj bo avtobusni transfer od hotela do letališča. Ob prihodu na letališče, boste za vstop v letališko zgradbo, morali pokazati letalsko karto. Letalska karta je tretji list vaših potovalnih dokumentov, zato letalske karte ne zavrzite.

Primer:

Sledi varnostni pregled prtljage in oseb. Na check –in šalterju se prijavite za let, oddate prtljago in prejmete BOARDING PASS z oznako številke izhoda, kjer bo potekalo vkrcanje na letalo. Prejeli boste izstopni kartonček, ki ga je potrebno izpolniti.

Sledi kontrola potnih listov, kjer oddate izstopni kartonček in prejmete žig na ob vstopu pridobljen vizum. Za hitrejši postopek priporočamo, da potni list odprete na strani vstopnega vizuma. Ob vstopu v brezcarinsko cono bodo ponovno kontrolirali žige na vizumu. Odvisno od letališča, se po ali pred kontrolo žigov, ponovno opravi varnostni pregled ročne prtljage in oseb. Varnostniki lahko opravijo dodaten pregled ročne prtljage in vzamejo brise iz osebnih stvari. Vkrcanje na let je pri številki izhoda (GATE) ki je navedena na boarding pass.

PROSIMO UPOŠTEVAJTE PREVENTIVNE UKREPE IN PREPEREČITE ŠIRJENJE NOVEGA KORONAVIRUSA.

Želimo vam prijetne počitnice in veliko lepih doživetij.