Nalaganje ... ...
Koristne informacije

DOBRODOŠLI V EGIPTU 

 Marhaba

Egipt je največja severnoafriška država in obenem tudi država z največ prebivalci. Na enem milijonu kvadratnih kilometrov živi okoli 94,8 milijona ljudi, večina v skoraj desetmilijonski prestolnici Kairu in v dolini ter delti reke Nil. Egipt ima pomembno mesto v zgodovini civilizacije in človeštva nasploh, o čemer še danes pričajo številne izkopanine in ostanki preteklosti. Egipčani so denimo začetniki najstarejše severnoafriške kulture, ki se je na tem prostoru razvila pred okoli sedmimi tisočletji. Veliko veličastnih kulturnih in umetnostnih spomenikov, ki še danes navdušujejo ljudi z vsega sveta, sega v čas starodavnih faraonov. Od takrat pa vse do leta 1922, ko je Egipt razglasil neodvisnost, je država ob Nilu doživela pestro zgodovino, kar je mogoče na vsakem koraku opaziti tudi danes.

 VSTOPNA DOLOČILA

Za vstop v Egipt potrebujejo slovenski potniki potni list in vizum, ki se lahko pridobi neposredno ob vstopu v Egipt in stane 29 € (s stroški posredovanja). Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izstopa iz Egipta. Ker se lahko pogoji za vstop spremenijo in ker veljajo drugi pogoji za začasne potne liste, naše goste prosimo, da pred odhodom pri pristojnih organih preverijo pogoje za vstop v Egipt.

Ob vstopu je potrebno izpolniti formular, kamor se vpisujejo podatki iz potnega lista, o letalskem prevozu in bivanju v kraju letovanja.

Za državljane Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in drugih 42 držav je možna pridobitev vizuma preko spletne strani https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/Home

Vlogo je potrebno izpolniti najkasneje 8 dni pred predvidenim odhodom. Plačilo je možno le s kreditno kartico. Vizum bo izdan le v primeru, če posameznik izpolnjuje zahtevana vstopna določila. Po preverbi vpisanih podatkov in prejetem plačilu, se vizum pošlje na elektronski naslov. Natisnjen vizum in potni list je potrebno predložiti pri kontroli ob vstopu v državo Egipt.

ETI ne prevzema odgovornosti za izdajo vizuma in v tem primeru le informira.

Državljani Bosne in Hercegovine morajo pred potovanjem vizum za Egipt pridobiti na egipčanskem veleposlaništvu. Potnike drugih narodnostih prosimo, da pogoje za vstop preverijo pri pristojnem konzulatu in se pozanimajo o potrebni dokumentaciji za vstop v Egipt.

Ob letovanju v turističnem predelu Sharm el Sheikh je možno pridobiti brezplačen »Sinai only« vizum, ki velja za bivanje največ 14 dni in omejuje gibanje gostov na področje Sinaja. Velja za državljane Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in nekaterih drugih evropskih držav.

Vsak potnik je sam odgovoren za ureditev potovalnih dokumentov in njihovo veljavnost.

 MOŽNOSTI IZLETOV

V Egiptu je poskrbljeno, da so vaše počitnice zanimive in raznolike. Lokalni predpisi zahtevajo, da izlete izvajajo organizacije z ustreznimi pooblastili in dovoljenji države Egipt. Zasebnikom in ponudnikom brez licence prodaja in organizacija ni dovoljena.

 OGLEDI

Ob ogledih templjev in muzejev prosimo za ustrezno vedenje. Prosimo tudi, da se ne dotikate kamnitih sten, antičnih kipov ali razstavnih eksponatov. Prepovedano je zbiranje kamnov, predmetov in koral. Priporočamo, da za izlete izberete primerno trpežno obutev. Prosimo za razumevanje, saj je ogled cerkva in mošej včasih možen le od zunaj, saj med mašo ali molitvijo obreda ne motimo. Ob ogledu mošej so potrebna primerna oblačila, ki zakrivajo telo (kolena in ramena).

 PREDSTAVNIKI V KRAJU LETOVANJA

Da se v kraju letovanja ne boste počutili negotovo vas predstavniki pričakajo že na letališču (zaposleni lokalne agencije CET). Predstavniki vas bodo usmerili do vašega transferja in vas obiskali v hotelu. Pri informativni uri boste prejeli vse potrebne informacije o poteku počitnic.

 HRANA IN PIJAČA

Kot za vse južne dežele, velja priporočilo uživanja le kuhanih in pečenih jedi. Voda iz vodovoda ni pitna in se lahko uporablja le za umivanje.

 DENAR IN PLAČILNA SREDSTVA

Uradno plačilno sredstvo je egiptovski funt (1 EGP = 100 piastrov). Tečaj (januar 2023): 1 EUR = 33 EGP. Vnos tuje valute ni omejen. Bankomati so ob večjih bankah in hotelih ( ob dvigu egiptovskih funtov banke zaračunajo provizijo). V večini hotelov je možno plačilo z mednarodnimi kreditnimi karticami. Prosimo upoštevajte, da se lahko tečaj dnevno spreminja.

 JEZIK

Uradni jezik je arabski. V turističnih središčih govorijo tudi angleško, francosko in nemško.

 ZDRAVSTVENA OSKRBA

Medicinska oskrba je v Egiptu zagotovljena po področjih. V turističnih središčih so za nasvet na voljo zdravniki in izobraženi lekarnarji, ki večinoma govorijo tudi angleško ali nemško. V večjih hotelih lahko zdravnika prikličejo takoj. Oskrba z zdravili je pod državnim nadzorom in je primerljiva s srednjeevropskimi razmerami.

 CEPLJENJA

Priporočamo obisk spletne strani http://www.zdravinapot.si/destinacije/afrika/egipt kjer je veliko koristnih nasvetov in so priporočila posodobljena.

 VERA

V Egiptu je Islam državna religija. Koptski kristjani so druga največja verska skupnost. Ramadan (postni mesec) je v islamu sveti čas in je vsako leto v drugem obdobju. Post traja od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Zaradi lokalnih predpisov so lahko med ramadanom določene kulturne znamenitosti, trgovine in restavracije zaprte.

 FOTOGRAFIRANJE IN SNEMANJE

Fotografiranje in snemanje letališč ali vojaških objektov je v Egiptu strogo prepovedano. Pred fotografiranjem oseb jih prosite za dovoljenje. Prepovedano je fotografiranje nekaterih muzejev in znamenitosti in zahteva se, da se fotoaparati, kamere pa tudi mobilni telefoni, oddajo pri vhodu. V Egipt je strogo prepovedan vnos naprav za opazovanje in nadzorovanje (npr. dron, teleskop, daljnogled itd.).

 KATEGORIJE HOTELOV

V hotelu navedene kategorije so določene s strani nacionalnega urada in ustrezajo egipčanskim predpisom. Neodvisen urad Egyptian Hotel Association redno pregleduje ali hotel izpolnjuje pogoje za dodeljeno kategorizacijo.

 MOBILNI TELEFONI

V turističnih središčih je pokritost mobilnega omrežja dobra, v oddaljenih področjih pa ni najboljša. Prosimo, da se pri vašem operaterju pozanimate o cenah in dosegljivosti omrežja. Za nemoten prenos mobilnih podatkov in v izogib visokim stroškom, priporočamo nakup SIM kartice lokalnega egipčanskega operaterja (Vodaphone ali Orange).

 DOSTOP DO INTERNETA

Veliko hotelov omogoča brezplačen dostop do brezžičnega interneta. Prosimo pa za razumevanje, saj so zaradi obremenjenosti omrežja, te povezave velikokrat počasne. Za nemoteno in konstantno povezavo z internetom, priporočamo nakup lokalne SIM kartice.

 OBISKI RESTAVRACIJ

Vljudno prosimo, da ob obisku hotelskih restavracij upoštevate določena pravila. Neprimerna oblačila (npr. kopalke ali športna oblačila) so lahko za druge goste in hotelsko osebje moteča.

 DODATNI STROŠKI

Prosimo upoštevajte, da v večini hotelov zahtevajo doplačila za uvožene alkoholne pijače.

 PROMET IN JAVNA PREVOZNA SREDSTVA

Promet v Egiptu ni primerljiv z navadami na slovenskih cestah. Zaradi tega je v preteklosti večkrat prišlo do prometnih nesreč, tudi s turističnimi avtobusi. Seveda nam varnost predstavlja najvišjo prioriteto, zaradi česar najemamo le agencije katerih vozniki se strogo držijo predpisanih časov za počitke ter so obvezani k primerni in varni vožnji. V mestih so taksiji cenovno ugodno prevozno sredstvo.

 NAPITNINE

Napitnine so za Egipčane zaradi nizkih prihodkov zelo pomembne in včasih edini vir preživetja. Zaposlene bo razveselila napitnina med 5 in 10 % zaračunanega zneska. V kolikor se napitnine ne da, velja to za nevljudno. Napitnine so običajne tudi v hotelih z all inclusive ponudbo. Na križarjenju po Nilu je običajno, da se zbere pavšalna napitnina za vse zaposlene.

 OSKRB ZA ELEKTRIKO IN VODO

Zaradi javne oskrbe z elektriko in vodo lahko redko pride do kratkoročnih izpadov v oskrbi. V hotelih in na ladjah se uporablja 110/220 V. V hotelih so v uporabi evropski standardni vtikači.

 LOKALNI ČAS

Med 28. aprilom in 27. okobrom +1 ura, v slovenskem zimskem času +1 ura, v ostalih teminih časovne razlike ni.

 DOPLAČILA

Cene navedene v rezervacijskih sistemih so oblikovane po dogovoru med ETI in hotelirji. Lahko se zgodi, da hotelir ne bo sprejel potnikov, ki prihajajo iz dežel, kjer ETI nima svojega predstavništva. Hotelirji si pridržujejo pravico, da gostom obračunajo doplačila v kolikor nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji ali Italiji.  Prosimo da v takšnih primerih v naši rezervacijski centrali, preverite veljavnost cen.  Cene se oblikujejo dinamično in se lahko dnevno spreminjajo. Aktualna je cena v trenutku zavezujoče rezervacije.

 PONUDBA OB BOŽIČU IN NOVEM LETU

Na božični večer in silvestrovo hotelirji po navadi organizirajo posebne gala večerje ali predstave za katere je potrebno doplačilo.

 KONZULARNA POMOČ

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije: Slovensko veleposlaništvo Kairo, 21 Soliman Abaza Street, Mohandessin, Kairo; +20237498171; sloembassy.cairo@gov.si