Nalaganje ... ...
Potovalne informacije

• VSTOPNA DOLOČILA

Egipt: Slovenski državljani za vstop potrebujejo vizum in potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva povratka. Potreben vizum prejmejo na ciljnem letališču. Trenutno znaša pristojbina z manipulacijskimi stroški 29 €. Več informacij v rubriki koristne informacije o Egiptu in na spletni stani ministrstva za zunanje zadeve.

Turčija: Slovenskim državljanom z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska vizum ni potreben. Ob vstopu potrebujejo potni list veljaven še najmanj 6 mesecev. V potnem listu je potrebno imeti vsaj eno prazno stran za žige mestnih oblasti. Vstop v državo z osebno izkaznico ni možen. Več informacij o vstopnih določilih najdete na straneh zunanjega ministrstva.

Tunizija in Maroko: Slovenski državljani za vstop potrebujejo potni list z veljavnostjo vsaj šest mesecev od dneva vstopa. Vnos in iznos domače valute je prepovedan. 

Španija in Grčija: Slovenski državljani lahko v državo vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Otroci morajo imeti svoj veljaven osebni dokument.

Ciper: Slovenski državljani lahko v državo vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Na severni del Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, vstop z osebno izkaznico ni možen.

Bolgarija: Slovenski državljani lahko v državo vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Za vse počitniške države velja: Vsi otroci (od rojstva naprej) morajo ob vstopu imeti svoj veljaven osebni dokument.

Potnike drugih narodnosti naprošamo, da pravočasno pred potovanjem pri pristojnem konzulatu preverijo, katere potne dokumente potrebujejo ob vstopu v določeno državo. Ker se vstopna določila in pogoji pridobitve začasnih listin občasno spreminjajo, potnike naprošamo, da pri pristojnih organih sami preverijo trenutno veljavna določila. V primeru dvomov priporočamo obisk spletne strani ministrstva za zunanje zadeve (http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/ ).

Odgovornost za veljavnost in pravilnost potnih dokumentov nosi potnik.

• DENAR IN PLAČILNA SREDSTVA

Za vse počitniške dežele velja, da je menjava valut možna v hotelih ali večjih bankah. Možen je tudi dvig denarja z bančno ali kreditno kartico na bankomatih (dvig tuje valute s plačilom provizije). V večini hotelov je možno plačilo s kreditnimi karticami. Prosimo upoštevajte, da se tečaji spreminjajo in da lahko vaša banka zaračuna dodatne stroške.

Egipt: 1 egiptovski funt (LE) = 100 pisatrov. Dovoljen iznos največ 20 LE na osebo. Tečaj: 1 EUR = 33 LE (januar 2023)

Turčija: 1 turška lira (TL, TRY) = 100 kuruš. Tečaj: 1 EUR = 20 TL/TRY (januar 2023)

Tunizija: 1 tunizijski dinar (TD) = 1000 millimov. Tečaj: 1 EUR = 3,36 TND (januar 2023)

Bolgarija: 1 lev (BGL) = 100 stotink (St). Tečaj: 1 EUR = 1,96 BGL (januar 2023)

Maroko: 1 dirham (MAD) = 100 santimov. Tečaj: 1 EUR = 11,03 MAD (januar 2023)

Španija, Grčija in Ciper: EUR

• JEZIKI

Egipt: Uradni jezik je arabski, govorijo tudi angleško,nemško, redkeje pa francosko.

Turčija: Uradni jezik je turški, govorijo tudi kurdsko, arabsko, grško in armensko.

Tunizija: Uradni jezik je arabski. Uporablja pa se tudi francoščina (pri izobraževanju in poslovanju) ter berberski jeziki.

Španija: Uradni jezik je španščina (kastiljska), regionalno pa se uporablja katalonščina, galščina in baskovščina.

Ciper: Uradna jezika sta grški in turški.

Grčija: Uradni jezik je grški. V turističnih krajih se lahko sporazumevate v angleškem in nemškem jeziku.

Bolgarija: Uradni jezik je bolgarski. Nekateri prebivalci govorijo tudi rusko, angleško, nemško ali francosko.

Maroko: Uradni jezik je arabski. Nekateri prebivalci govorijo francosko in na severu države špansko.

• ETI-STORITVE

ETI predstavniki vas sprejmejo že na letališču in poskrbijo za nemoten in udoben prevoz do vašega hotela. Ob prvem srečanju v hotelu vam bo predstavnik podal vse potrebne informacije.

• IZLETI IN OGLEDI

Na vseh naših počitniških destinacijah vas pričakuje bogata ponudba zanimivih izletov in idej za popestritev počitnic. V kolikor bi se želeli udeležiti katerega od izletov, vas prosimo, da se obrnete na predstavnika v vašem hotelu.

• Napotki za Egipt: Prosimo upoštevajte, da pri izletih in prevozih veljajo egipčanski zakonski predpisi. V Egiptu je predpisano, da se lahko izleti rezervirajo le pri agencijah za organizacijo izletov in transferjev, ki so potrjene s strani države. Vsaka agencija je odgovorna za določene hotele ali ladje in tako vpisana pri lokalnem organu. Rezervacija izletov pri privatnih  organizatorjih in organizatorjih brez licence zakonsko ni dovoljena. Prosimo, da se v kraju letovanja pozanimate pri kateri od agencij lahko, glede na egiptovsko zakonodajo, rezervirate izlete.  Za naše goste je rezervacija izletov možna le preko zaposlenih podjetja CET.

Ob ogledih templjev in muzejev prosimo za ustrezno vedenje. Prosimo tudi, da se ne dotikate kamnitih sten, antičnih kipov ali razstavnih eksponatov. Prepovedano je zbiranje kamnov ali predmetov. Priporočamo, da za izlete izberete primerno trpežno obutev. Ogled cerkev in mošej je včasih možen le od zunaj, saj med mašo ali molitvijo obreda ne motimo, prosimo za razumevanje. Ob ogledu mošej so potrebna primerna oblačila, ki zakrivajo telo (npr. ne kratke hlače in krila).  

• FOTOGRAFIRANJE IN SNEMANJE

Fotografiranje in snemanje letališč ali vojaških objektov je v Egiptu strogo prepovedano. Pred fotografiranjem oseb jih prosite za dovoljenje. Strogo je prepovedano fotografiranje in snemanje številnih muzejev in znamenitosti in zahteva se, da se fotoaparati, kamere, pa tudi mobilni telefoni oddajo pri vhodu.

V zvezi z zakonom št. 216/2017 o vnosu in uporabi avtomatskih ali brezžično nadzorovanih naprav (droni) in uradno korespondenco Ministrstva za obrambo Egipt o uporabi različnih naprav za opazovanje/nadzorovanje (teleskop, daljnogled, itd) ter brezžičnih komunikacijskih naprav (walky-talky).

V Egipt ni dovoljen vnos in / ali lastništvo nobenega od zgoraj omenjenih predmetov oz. je dovoljeno šele po pridobitvi dovoljenja od pravnega organa (Ministrstvo za obrambo  Egipt). V primeru kršitve kršitelju grozi zaporna kazen za obdobje, ki ni krajše od enega leta in ni daljše od petih let; hkrati je potrebno plačilo globe v vrednosti od pet tisoč do petdeset tisoč egiptovskih funtov ter zaplenitev prepovedanega predmeta.

• ZDRAVSTVENA OSKRBA IN CEPLJENJE

Ob potovanju v te dežele priporočamo sklenitev zdravstvenega zavarovanja! Opozarjamo, da je za vsa potovanja v tujino priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A, tetanusu, davici in otroški paralizi. Priporočamo, da s seboj vzamete zdravila za uravnavanje prebave in želodčne težave. Prosimo, da spremljate aktualne informacije in napotke na spletnih straneh zunanjih ministrstev. ETI za zdravstvene napotke ne prevzema odgovornosti.

Egipt: Medicinska oskrba je v Egiptu zagotovljena po področjih. V turističnih središčih so za nasvet na voljo zdravniki in izobraženi lekarnarji, ki večinoma govorijo tudi angleško ali nemško. V večjih hotelih lahko zdravnika takoj prikličejo. Ob manjših težavah lahko svetujejo usposobljeni farmacevti v lekarnah. Oskrba z zdravili je pod državnim nadzorom in je primerljiva s srednjeevropskimi razmerami.

Turčija: v kolikor je potrebno lahko na recepciji pokličejo dežurnega zdravnika. V vsakem večjem kraju so dobro vodene zasebne bolnišnice, katerih stroški se lahko krijejo neposredno iz dodatnega zavarovanja. Priporočamo sklenitev dodatnega zavarovanja z asistenco v tujini, saj lahko ob nastanitvi v bolnišnici stroški zelo narastejo.

Informacije glede aktualnih cepljenj in zdravstvenega varstva je priporočljivo pridobiti pri ministrstvu za zunanje zadeve. V vsakem kraju so lekarne, ki so označene z velikim E (turško: EKZANE) na beli podlagi.

Tunizija: V zasebnih bolnišnicah so storitve na nivoju, kot smo ga vajeni v Evropi, vendar so stroški višji kot v javnih centrih. V lekarnah je plačilo zdravil možno le z gotovino.

Španija: medicinska oskrba je na vseh sedmih večjih Kanarskih otokih zelo dobra. Koristijo se lahko storitve v zasebnih in javnih bolnišnicah ter drugih zdravstvenih centrih kjer so storitve na nivoju evropskih. Zdravniki poleg španskega govorijo tudi angleški ali nemški jezik. Oskrba z zdravili je primerna in glede tega ni potrebno skrbeti.

Ciper: priporočamo, da s seboj vzamete zdravila in kozmetiko, ki jih redno uporabljate ter  zdravila priporočljiva ob potovanjih. Javne bolnišnice so v mestih Nicosia, Larnaka in Limassol ter so sodobno opremljene. Zasebne bolnišnice nudijo širok nabor storitev, primerna pa je tudi opremljenost ambulant. Oskrba z zdravili ustreza evropskemu standardu.

Grčija: standard zdravstvenega stanja v javnih bolnišnicah je nižji in ne ustreza nivoju v zahodni Evropi. Bolje so opremljene zasebne bolnišnice. Posebno nizek je nivo zdravstvene oskrbe na nekaterih otokih, vendar so zdravila na voljo v zadostni meri in se vedno plačajo. Zaradi velike razlike med standardom oskrbe v zasebnih in javnih centrih, priporočamo sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. V zasebnih ustanovah imajo višnji nivo storitev in boljšo opremo, vendar pacienta obravnavajo le ob predložitvi ustreznega zavarovanja oz. predplačilu storitev.

Bolgarija: voda iz vodovodnega omrežja ni pitna (potrebno je prekuhavanje). Ne pojavljajo se bolezni, ki ne bi bile razširjene tudi v Sloveniji. Higienske razmere v bolgarskih bolnišnicah ne ustrezajo standardom v zahodni Evropi. Možno je pomanjkanje zdravil. Na področju Varne (Zlata obala) ob Črnem morju, imajo zelo redki zdravniki pogodbe z nacionalno zdravstveno zavarovalnico. Tako morajo tuji turisti zdravstvene storitve plačati v kraju letovanja in po povratku zahtevati povračilo od domače zavarovalnice. Stroški zasebnih zdravnikov so veliko višji kot v javnih ustanovah, kar lahko povzroči probleme pri povračilu stroškov s strani domače zavarovalnice.

Maroko: medicinska oskrba ne ustreza evropskim standardom. Na širšem območju Agadirja obstaja nevarnost okužbe s steklino. Vsem, ki potujejo v ta predel priporočamo, da se preventivno cepijo proti steklini in se ne približujejo tujim domačim živalim (psom, mačkam). Zaradi nelegalnega uvoza psov iz Maroka, so tudi v Evropi zabeležili nekaj primerov stekline.

• KATEGORIZACIJA HOTELOV

V katalogu navedene kategorije hotelov in ladij so določene s strani nacionalnih turističnih uradov in združenj. Hotelske objekte redno pregleduje odgovoren inštitut, ki vsakokrat oceni ustreznost kategorizacije.

• MOBILNI TELEFONI

Vaš operater vas bo obvestil o stroških in dosegljivosti. Pokritost omrežja je v turističnih središčih dobra, vendar v nekaterih predelih ni optimalna.

• HRANA IN PIJAČA, OBISKI RESTAVRACIJ

V vseh južno ležečih deželah je priporočljivo uživati le kuhano in pečeno hrano. Voda iz pipe v večini držav ni pitna in se uporablja le za umivanje.

Prosimo upoštevajte, da je ob obisku hotelskih restavracij zaželena primerna garderoba. Neprimerna oblačila (npr. kopalke ali športna oblačila) so lahko za druge goste zelo moteča.  

• PROMET, JAVNA PREVOZNA SREDSTVA

Seveda je varnost naših gostov vedno na prvem mestu. Zato najemamo le podjetja za prevoze, katerih zaposleni se strogo držijo predpisanih časov za počitke ter se obvežejo k primerni in varni vožnji. Predvsem v turističnih središčih je javni prevoz dobro urejen. V mestih se je možno ugodno prevažati s taksiji in zbirnimi taksiji.