Nalaganje ... ...
Potek potovanja in splošne informacije za križarjenje po Nilu

Potek potovanja s križarjenjem po Nilu in počitnicah v hotelu

1 teden križarjenja po Nilu in 1 teden počitnic v Hurgadi

Prosimo upoštevajte, da je dan vkrcanja v Luksorju odvisen od dneva prihoda letala v Hurgado. Transfer do rezervirane križarke v Luksorju je neposredno iz vašega počitniškega hotela v Hurgadi ali Makadi Bay. Po križarjenju je ponovno neposredni transfer do vašega hotela. 

Nočitve na ladji so vedno povezane, nočitve pred in po križarjenju pa se odvisno od dneva prihoda, spreminjajo. Točne čase transferjev vam bo sporočil predstavnik v kraju letovanja. 

Načeloma je vkrcanje na ladjo vsak ponedeljek.


Potek križarjenja po Nilu

1. dan: prihod v Luksor

Pričetek križarjenja je v Luksorju, bleščeči metropoli starega Orienta. Po vkrcanju prvi obrok na ladji in po želji raziskovanje Luksorja na lastno pest. Obroki in nočitev na ladji v Luksorju.

2. dan: Vzhodne Tebe

Po zajtrku ogled ene največjih sakralnih stvaritev na svetu: labirintu podobnega templja Karnak z impresivnimi stebrišči. Sledi ogled Luksorskega templja, ki je bil posvečen kralju Amonu. Popoldan ladja izpluje in pot nadaljuje čez Esno proti pristanišču Edfu. Obroki in nočitev na ladji.

3. dan: Kom Ombo

Če je možno se ladja zasidra v pristanišču Edfu in sledi obisk templja boga sonca Horusa. Tempelj velja za enega najbolj ohranjenih v deželi. Plovba proti Kom Ombu, kjer je ogled  izjemnega dvojnega templja posvečenega bogovoma s krokodiljo glavo Sobek-u in s sokoljo glavo Horos-u. Ob uživanju na sončni palubi ladje z opazovanjem življenja in čudovite pokrajine ob reki Nil, se plovba nadaljuje proti Asuanu. Obroki in nočitev na ladji. 

4. dan: Asuan

Prevoz z motornim čolnom do otoka Agilika, kjer je tempelj Philae. Impresiven tempelj je posvečen boginji Isis in ga imenujejo tudi biser Nila. Ogled znamenitega Visokega jezu, enega največjih tehničnih dosežkov dvajsetega stoletja. Z jezom, ki preprečuje poplavljanje Nila je voda zadržana v Naserjevem jezeru, ki se razprostira na dolžini več kot 500 metrov. Na vzhodni obali Nila je občudovanja vreden 42 metrov visok nedokončan obelisk, ki sameva v nekdanjem kamnolomu granita. Posebno vzdušje Asuana pa pričara popoldanska romantična plovba do otoka Kitchener. Obroki in nočitev na ladji.   

5. dan: Asuan z okolico

Ta dan je namenjen preživljanju po lastnih željah. Z obiskom slikovitega in živahnega pristanišča v Asuanu ali s fakultativnim izletom do Abu Simbel, bo ta dan popoln. V svetišču Abu Simbel sta najizjemnejša templja v Egiptu. Velik tempelj Ramzesa II. in manjši tempelj njegove žene Nefretete. Templja sta primer izjemnih sposobnosti egipčanskih gradbincev pa tudi čudo tehnike, saj sta bila ob gradnji Asuanskega jezu razstavljena in postavljena 65 metrov višje, nad sedanjo gladino Naserjevega jezera. Obroki in nočitev na ladji.

6. dan: plovba po Nilu do Luksorja

Sprostitev na palubi križarke in občudovanje prvotne pokrajine vzdolž reke Nil. Pozno zvečer prihod v Luksor. Možnost obiska čudovite predstave zvoka in svetlobe v templju Karnak (fakultativno). Obroki in nočitev na ladji.  

7. dan: Tebansko Zahodno gorovje

Po zajtrku prečkanje Nila in vožnja do Zahodnega brega, kjer so faraoni v času 18. dinastije začeli graditi grobnice v dolinah Tebanskega gričevja. Dolina kraljev je znana po edinstvenih in dobro ohranjenih stenskih poslikavah v kamnitih grobnicah, ki slikovito opisujejo egipčansko predstavo o potovanju v onostranstvo. Možnost fakultativnega ogleda Tutankamonove grobnice. V kolikor okoliščine dopuščajo ogled Medinet Habu, enega najbolje ohranjenih in stilsko izpopolnjenih zgradb v Egiptu, s templjem Ramzesa III. Ogled impozantnega terasastega templja kraljice Hačepsut in postanek pri Memnovih kolosih. Obroki in nočitev na ladji. 

* Pridržujemo si pravico do časovne spremembe poteka programa. 

 

Splošne informacije o križarjenju

Pridržujemo si pravico do sprememb vrstnega reda programa, v kolikor te spremembe ne vplivajo na splošen značaj potovanja in vsebino programa. Do sprememb lahko pride zaradi lokalnih specifik, predvsem pri poteku križarjenja ali potovanja. V izjemnih primerih se lahko zamenja tudi ladja z ladjo enake kategorije.

Zapornica v Esni je zaradi vzdrževalnih del zaprta dva-krat letno (v juniju in decembru). Po potrebi se lahko v tem času za del potovanja uporabijo druga prevozna sredstva (klimatizirani avtobusi).

Napitnine so v Egiptu pričakovane in običajne. Pri križarjenju po Nilu se ladijskemu osebju plača pavšal napitnin. Te na dan prihoda pobere predstavnik in razdeli med posadko, ki ni v neposrednem stiku z gosti na ladji, opravlja pa pomembno delo za nemoten potek potovanja (zaposleni v kuhinji, strojnici,…)