Nalaganje ... ...
Antični templji

Tempelj Abidos ( 160km severno od Luksorja )

Abidos je bil grobnica prvih kraljev in boga smrti Ozirisa in je tako eden najsvetejših krajev Egipta. Po legendi je v Abidosu pokopana glava Ozirisa in tukaj bi naj ta bog doživel tudi ponovno rojstvo. Da bi prisostvovali vstajenju, so v Abidosu številni Egipčani zgradili svoje grobnice ali navidezne grobnice. Pokopališče se razteza na površini 1,5 kilometrov. Najprepoznavnejša zgradba je tempelj faraona Seta I., ki ga je dokončal njegov sin Ramzes II. Za templjem je navidezna grobnica Oriona. Kralj Seti I. je bil pokopan v dolini kraljev v Luksorju. V templju je med drugim pomemben seznam vseh kraljev od Menesa do Setija I.

Tempelj Hator (55 km severno od Luksorja)

Tempelj Hator v Denderi je najpomembnejše mesto čaščenja boginje neba in ljubezni Hator. V primerjavi z ostalimi objekti ob reki Nil, je dokaj mlad. Tempelj so v času 125 pr. n. št do 60 n. št. v klasičnem egipčanskem stilu zgradili Ptolomejci in Rimljani. Grki so Hator izenačili z boginjo Afrodito. Vsako leto ob praznovanju novega leta so kip boginje Hator na strehi simbolično predali bogu sonca. Iz strehe templja je čudovit razgled na pokrajino z ostalimi templji.

Tempelj Karnak

Mesto templjev Karnak je največje svetišče v Egiptu. Gradili so ga približno 1700 let. Svetišče grajeno kot labirint, je bilo namenjeno čaščenju boga Amona. Kompleks je razdeljen na tri predele, ločene z zidovi. Tempelj Amon Ra, imenovan tudi tempelj imperija, je največji egipčanski tempelj s skupno deset piloni. Ne gre za klasičen tempelj, temveč zbor različnih zaporedno grajenih sakralnih objektov. Najpomembnejši predel templja je velika soba stebrov, ki velja za eno od antičnih svetovnih čudes. Na površini 5408 m2 je v 16 vrstah 134 stebrov, ki tvori eno največjih poslopij v zgodovini človeštva. V antiki je aleja s 365 sfingami povezovala Amonov tempelj in 2,5 kilometra oddaljen Luksorjev tempelj. Cesta se je končala pri desetem templjevem stebru.

Luksorski Tempelj

Aleja sfing tvori 3 kilometre dolgo procesijo med starim Karnaškim templjem in Luksorskim templjem. Luksorski tempelj je posvečen triadi bogov- Amunu, Mut in Khonsu. Vrata v svetišče varujeta dva 15 metrov visoka kolosa, ki prikazujeta Ramzesa II. in 25 metrov visok obelisk. Dvojček obeliska je bil leta 1836 podarjen Franciji in stoji v Parizu na Palace de la Concorde. V notranjosti templja je dvorišče s stebri. Stebri imajo obliko papirusovih cvetov in so pokriti s hieroglifi, ki pripovedujejo o bogu Amonu in zmagovitih bitkah Ramzesa II. Tempelj bi naj služil združitvi kralja s svojim božanskim Ka.

Tebansko zahodno gorovje - dolina kraljev

Na zahodni obali Nila v nekropoli Tebe so pokopavali umrle. Tukaj so Dolina kraljev, Dolina kraljic in Memnovi kolosi. Ti so bili pazniki templjev, ki jih je med leti 1400 do 1370 pr. n. št. zgradil kralj Amenofis III. Dandanes le še kolosa dokazujeta obstoj tega objekta. Kolosa prikazujeta sedečega faraona z rokama na kolenih. Poimenovali so ju Grki po Memnomu – junaku iz Troje, ki ga je ubil Ahil. Ko je bil eden od kolosov močno poškodovan v potresu, je vsako jutro oddajal zvok in ta zvok so ljudje razlagali kot stokanje junaka Memnoma. Leta 1922 je bila najdena nedotaknjena Tutankamonova grobnica z bogato zakladnico. V tistem času je bilo to odkritje povod za pravo egiptonomijo. Od takrat dolina kraljev buri človeško fantazijo. Več kot 500 let je bil ta kraj zadnje počivališče najmogočnejših vladarjev Novega cesarstva. Grobnice so bile vklesane v skalo, mumije okrašene z zlatom in dragimi kamni. Čeprav varovane, so bile grobnice žrtev plenilcev in roparjev. V Dolini kraljev je bilo do sedaj odkritih 65 grobov. Poleg Tutankamonove so vredne ogleda tudi grobnice ostalih faraonov. Vsaka grobnica ima svojo zgodovino in posebne lastnosti. Posebna arhitekturna mojstrovina  je posmrtno svetišče kraljice Hačepsut. Pročelje svetišča je zlito s hribom, najsvetejši del pa je vklesan globoko v skalo. Memnova kolosa ob vhodu v posmrtni tempelj, sta nekoč varovala svetišče, ki ga je dal zgraditi kralj Amenofis III. Tempelj je bil uničen in ostali sta le masovni kamniti skulpturi.

Knumov tempelj - Esna (55 kilometrov južno od Luksorja)

Sredi starega mestnega jedra zgornje-egiptovskega mesteca Esna, devet metrov pod višino sedanjega mesta, je svetišče boga z ovnovo glavo – Knuma. Boga, ki je skrbel za nilske brzice in vodovje. Tempelj so gradili Ptolomejci in Rimljani, tako ni presenetljivo, da so na faraonovem prestolu okrog templja prikazani rimski cezarji. Stebri so pozlačeni in okrašeni z eksotičnim cvetjem, rastlinami in hieroglifi. Na stropnih poslikavah je opazen takrat znan kozmos s soncem, mesecem in zvezdami. 

Kom Ombo (40 kilometrov severno od Asuana)

Na griču nad Nilom je navidezen grški dvojni tempelj, posvečen bogovoma Sobek-u in Horos-u (poznanem tudi kot Horus starejši). Sestavljen je iz dveh povezanih konstrukcij, ki si delita prvi pilon, dvorišče in dvorano stebrov. Šele po dvorani stebrov se oblikujeta dve simetrični polovici, ki se nadaljujeta v svetišče. Objekt je nastal v času vlade Ptolomejcev v 2. st. pr. n. št.. Vredno ogleda: balzamirana, 2000 let stara sveta krokodila v Hatorjevi kapeli. 

Tempelj Izide - File (8 kilometrov južno od Asuana)

Posebnost tega parka na otoku File, ki ga radi imenujejo biser Egipta, je na otoku zgrajeno mesto templjev, ki je bilo postavljeno v času ptolomejske in rimske vlade. Ob zagonu Asuanskega jezu je bil tempelj potopljen, zaradi česar so ga prestavili na sosednji otok Agilika. V svetišču so poleg boginje Izide častili tudi njenega sina Harpokrata. Čez dan impresiven objekt je ob večerni igri zvoka in svetlobe še bolj romantičen in nepozaben. 

Ramzesov kompleks templjev - Abu Simbel

Ramzes II. je na zahodni obali Nila dal zgraditi dva kamnita templja, ki bi naj na južni meji faraonovega imperija prikazovala mogočnost in večno premoč nad Nubijo. Tudi ta templja je UNESCO rešil pred uničenjem. Preden bi bila poplavljena, so ju prestavili in ponovno zgradili 180 metrov dalje in 64 metrov višje. Vsako leto 21. februarja in 21. oktobra sončni žarki vzhajajočega sonca sežejo do najgloblje sobe v templju in osvetlijo tri kipe bogov, razen kipa boga podzemlja. To je sončno čudo Abu Simbla. Največji tempelj Ramzesa II. je bil v celoti vklesan v skalo, gorsko pročelje pa je služilo za pilon (vhod). Štirje 22 metrov visoki ogromni kolosi, so podoba kralja, sedečega na prestolu, ki nosi krono zgornjega in spodnjega Egipta. Ob nogah so kipi Nefretari, Ramzesove najljubše žene, kraljice mati Mut-Tuy, njegovih prvih dveh sinov in prvih šest hčera, ki pa niso višji od kraljevih kolen. Zaradi orjaške velikosti ob pogledu na tempelj, še danes marsikateremu obiskovalcu zastane dih. Manjši tempelj v Abu Simbel je bil posvečen Ramzesovi ženi Nefretari in boginji Hator. Tudi ta tempelj je bil vklesan v skalo. Iz kamnite stene izklesani kipi prikazujejo dve Nefretari, Hator in Ramzesa ter- vsi visoki deset metrov, kar je neobičajno, saj so bile upodobitve žen kraljev vedno manjše od njihovih mož.

Horusov tempelj - Edfu

Ta tempelj je iz časa Ptolomejcev eden najbolj ohranjenih v Egiptu. Opazne so tipične lastnosti egipčanskega templja: zunanje obzidje iz glinene opeke, veličasten pilon ob vhodu in za njim odprto dvorišče obdano s stebri z različnimi kapiteli. V najsvetejši dvorani s stebri je oltar iz črnega kamna, ki uprizarja kip boga Horusa. V eni od sob je razstavljena ladja s katero je Horus enkrat letno odplul do južno od Luksorja ležečega kraja Dendera, kjer se je srečal z ženo Hator. 

Ponudba Križarjenj po Nilu