Nalaganje ... ...
Koristne informacije

Vstopna določila

Za vstop v Egipt potniki potrebujejo vizum. Ta se pridobi neposredno ob vstopu v Egipt in stane 28 € (s stroški posredovanja). Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva nakupa vizuma. Ker se lahko pogoji za vstop spremenijo in veljajo drugi pogoji za začasne potne liste, naše goste naproš amo, da pred odhodom pri pristojnih organih preverijo pogoje za vstop v Egipt.Ob določenih pogojih je za državljane Slovenije vstop na Sinajski polotok možen brez plačila vizuma. »Sinai only« vizum velja za bivanje največ 14 dni, le v določenih območjih (npr. Sharm el Sheikh) in omejuje gibanje turistov. Vsi otroci (od rojstva) potrebujejo za vstop lasten potni list. Vpis v drugih potnih listih ni dovoljen. Ob vstopu je potrebno izpolniti formular, kamor se vpisujejo podatki iz potnega lista ter o bivanju v kraju letovanja. Potnike drugih narodnostih naprošamo, da pri pristojnem konzulatu preverijo, katere potne dokumente morajo predložiti ob vstopu v Egipt. Opozorili bi vas tudi radi, da si morajo osebe, ki potrebujejo schengenski vizum, ob rezervaciji destinacije, ki se nahaja izven schengenskega območja, pridobiti tako imenovan »večkraten schengenski vizum«, da se lahko vrnejo v državo na schengenskem območju. V primeru, da tega vizuma nimajo, jim lahko tudi letalske družba zavrne povratek iz kraja letovanja. Vsak potnik je sam odgovoren za ureditev potovalnih dokumentov in njihovo veljavnost.

Denar in plačilna sredstva

Uradno plačilno sredstvo je egiptovski funt (1 LE = 100 piastrov). Tečaj (oktober 2018): 1 EUR = 20 EGP. Vnos tuje valute ni omejen, iznos pa je omejen na največ 20 EGP na osebo. Bankomati so ob večjih bankah in v hotelih (dvig egiptovskih funtov s plačilom provizije). V večini hotelov je možno plačilo z mednarodnimi kreditnimi karticami. Prosimo upoštevajte, da se lahko tečaj dnevno spreminja.

Jezik

Uradni jezik je arabski. V turističnih središčih govorijo tudi angleško, francosko in nemško.

Lokalni čas

Časovna razlike med egiptovskim in srednjeevropskim časom v poletnem času ni. V zimskem času je časovna razika 1 ura.

ETI storitve

Predstavnik vas sprejeme že na letališču in poskrbi za nemoten in udoben prevoz do vašega hotela. Ob prvem srečanju v hotelu vam bo predstavnik podal koristne informacije o deželi, bivanju, hotelu, izletih, … Prosimo upoštevajte, da je na področjih El Quseir, Port Ghalib in Marsa Alam možna le omejena prisotnost predstavnika. 

Izleti

Prosimo upoštevajte, da pri izletih in prevozih veljajo egipčanski zakonski predpisi. V Egiptu je predpisano, da se lahko izleti rezervirajo le pri agencijah za organizacijo izletov in transferjev, ki so potrjene s strani države. Vsaka agencija je odgovorna za določene hotele ali ladje in tako vpisana pri lokalnem organu. Rezervacija izletov pri privatnih organizatorjih in organizatorjih brez licence zakonsko ni dovoljena. Prosimo, da se v kraju letovanja pozanimate pri kateri od agencij lahko, glede na egiptovsko zakonodajo, rezervirate izlete. Za naše goste je rezervacija izletov možna le preko zaposlenih podjetja CET. 

Fotografiranje in snemanje

Fotografiranje in snemanje letališč ali vojaških objektov je v Egiptu strogo prepovedano. Pred fotografiranjem oseb jih prosite za dovoljenje. Strogo je prepovedano fotografiranje in snemanje številnih muzejev in znamenitosti in zahteva se, da se fotoaparati, kamere pa tudi mobilni telefoni oddajo pri vhodu. Priporočamo vam, da ob izletih snemalne naprave preventivno shranite v hotelskem sefu, da vam jih ne bo potrebno puščati ob vhodih ali na avtobusu. V Egipt ni dovoljen vnos in / ali lastništvo avtomatskih ali brezžično nadzorovanih naprav (droni) in različnih naprav za opazovanje/nadzorovanje (teleskop, daljnogled, itd) ter brezžičnih komunikacijskih naprav (walky-talky). Vnos ali lastništvo zgoraj omenjenih predmetov je dovoljeno šele po pridobitvi dovoljenja od pravnega organa (Ministrstvo za obrambo Egipt).

Ogledi

Ob ogledih templjev in muzejev prosimo za ustrezno vedenje. Prosimo tudi, da se ne dotikate kamnitih sten, antičnih kipov ali razstavnih eksponatov. Prepovedano je zbiranje kamnov ali predmetov. Priporočamo, da za izlete izberete primerno trpežno obutev. Ogled cerkev in mošej je včasih možen le od zunaj, saj med mašo ali molitvijo obreda ne motimo, prosimo za razumevanje. Ob ogledu mošej so potrebna primerna oblačila, ki zakrivajo telo (npr. ne kratke hlače in krila).   

Cepljenja

Opozarjamo, da je za vsa potovanja v tujino priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A, tetanusu, davici in otroški paralizi. Priporočamo, da s seboj vzamete zdravila za uravnavanje prebave in želodčne težave. Prosimo, da spremljate aktualne informacije in napotke na spletnih straneh zunanjih ministrstev. ETI za zdravstvene napotke ne prevzema odgovornosti.  

Zdravstvena oskrba

Medicinska oskrba je v Egiptu zagotovljena po področjih. V turističnih središčih so za nasvet na voljo zdravniki in izobraženi lekarnarji, ki večinoma govorijo tudi angleško ali nemško. V večjih hotelih lahko zdravnika tudi prikličejo. Oskrba z zdravili je pod državnim nadzorom in je primerljiva s srednjeevropskimi razmerami.

Kategorije hotelov

V katalogu navedene kategorije so določene s strani nacionalnega urada Egyptian Hotel Association in ustrezajo uradnim kriterijem. Neodvisen urad Egyptian Hotel Association redno pregleduje ali hotel izpolnjuje pogoje za dodeljeno kategorizacijo. 

Napitnine

Napitnine so za Egipčane zaradi nizkih prihodkov zelo pomembne in včasih edini vir preživetja. Zaposlene bo razveselila napitnina med 5 in 10 % zaračunanega zneska. V kolikor se napitnine ne da, je to nevljudno. Na križarjenju po Nilu je običajno, da se zbere pavšalna napitnina za vse zaposlene. 

Hrana in pijača

Kot za vse južne dežele, velja priporočilo uživanja le kuhanih in pečenih jedi. Voda iz vodovoda ni pitna in se lahko uporablja le za umivanje.

Obiski restavracij

Prosimo upoštevajte, da veljajo ob obisku hotelskih restavracij določena pravila. Neprimerna oblačila (npr. kopalke ali športna oblačila) so lahko za druge goste in hotelsko osebje moteča.  

Ponudbe v božičnem in novoletnem času

Ob božiču in na silvestrovo so v hotelih večinoma organizirane posebne gala večerje in prireditve. Za te je v kraju letovanja potrebno doplačilo, ki je lahko tudi obvezno. Prosimo, da tudi ob teh dnevih upoštevate priporočila glede garderobe. 

Promet in javna prevozna sredstva

Promet v Egiptu ni primerljiv z navadami na slovenskih cestah. Zaradi tega je v preteklosti večkrat prišlo do prometnih nesreč, tudi s turističnimi avtobusi. Seveda nam varnost predstavlja najvišjo prioriteto, zaradi česar najemamo le agencije katerih vozniki se strogo držijo predpisanih časov za počitke ter so obvezani k primerni in varni vožnji. Javno prometno omrežje v Egiptu je dobro razvito. V mestih pa so taksiji in skupinski taksiji cenovno ugodno prevozno sredstvo. 

Vera

V Egiptu je Islam državna religija. Koptski kristjani so druga največja verska skupnost. Ramadan (postni mesec) je v islamu sveti čas. Post traja od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Ramadan je, tako kot velika noč, vsako leto ob drugem času (v devetem mesecu muslimanskega koledarja). Zaradi lokalnih predpisov so lahko med ramadanom določene kulturne znamenitosti zaprte in program potovanja se spremeni.  

Mobilni telefoni

Dovoljen je vnos mobilnega telefona v Egipt. O cenah in dosegljivosti vas bo obvestil vaš operater. V turističnih središčih je pokritost mobilnega omrežja dobra, v oddaljenih področjih pa ni najboljša. 

 

Ponudba počitnic v Egiptu