Nalaganje ... ...
Nasveti za izogibanje plastiki v vsakdanjem življenju
Nasveti za izogibanje plastiki v vsakdanjem življenju
VARSTVO OKOLJA, TRAJNOST IN MEHKI TURIZEM
Plastiko najdemo v številnih izdelkih v našem vsakdanjem življenju - od pametnih telefonov, zobnih ščetk, posod za shranjevanje živil do vatiranih palčk. Ne le, da plastika porablja dragocene vire, temveč v obliki odpadkov velja za pravega ubijalca okolice. Zavestni potrošniki bi morali poskrbeti, da se plastiki izogibajo.
Prvi koraki izogibanja plastike
Vsakdo lahko razmišlja o tem, kako bi se v vsakdanjem življenju izogibal plastiki. Najboljša strategija je seveda kupovanje čim manj plastičnih izdelkov, kar pomeni, da kot potrošniki že nakažemo, da svoje vedenje usmerjamo stran od plastičnih izdelkov.
Na trgu je več alternativ. Obstajajo na primer plastične vrečke ali celo oblačila (dežni plašči), ki so izdelani iz naravno razgradljivih materialov kot je koruzni škrob. Tudi predmeti, ki so danes narejeni iz plastike, so nekoč bili videti popolnoma drugače. Naši stari starši so uporabljali steklenice in posode iz stekla, papirnate nosilne vrečke ali nakupovalne mreže iz preje.
Danes se lahko na vse te stvari spomnimo in jih ponovno vključimo v svoje vsakdanje življenje. Plastične stvari, ki jih kupimo, morajo biti namenjene dolgotrajni uporabi. Če na primer kupite plastično posodo za mešanje, je ta v uporabi več let, zato je nakup bolj upravičen kot na primer slamice ali vrečke za enkratno uporabo oz. splošni izdelki s kratkotrajnim rokom uporabe.
Pozitivni stranski učinki, ki preprečujejo nastajanje plastičnih odpadkov
Pozitiven stranski učinek izogibanja plastiki pomeni manj plastičnih odpadkov. Če plastike ne kupujemo, se ta kasneje ne more spremeniti v odpadek. Dosledno in celovito izogibanje plastiki v vsakdanjem življenju ni težko, vendar se moramo postopoma izpopolnjevati in se počasi popolnima izogniti plastiki. Veliko lahko dosežemo že z ozaveščanjem in uporabo alternativ, ki so na voljo.  
S temi praktičnimi nasveti se lahko izognete plastiki v vsakdanjem življenju
Izogibajte se plastiki, še preden se odpravite po nakupih. Razmislite, katere stvari in v kakšnih količinah jih boste kupili, ter v kakšni embalaži jih boste prinesli domov. Eno samo nakupovalno nakupovano vrečko lahko hitro napolnimo, zato je na blagajni treba poseči po plastični vrečki. Temu se lahko izognete tako, da s sabo že v naprej prinesete dve ali tri vrečke iz blaga.
Bodite pozorni na vrsto embalaže
Pri nakupovanju bodite pozorni na vrsto embalaže. V supermarketih je večina živil v že vnaprej pripravljenih velikostih v embalaži. Ta je običajno izdelala iz plastike. Tudi mrežice za sadje so narejene iz umetnih snovi, te pa so izdelane iz plastike. Če pa kupujete bio izdelke v trgovini z zdravo prehrano ali na tržnici, lahko dobite sadje in zelenjavo v poljubnem številu kosov in brez škodljive plastične embalaže. Torej če s sabo prinesete košaro, potem ne boste imeli nobene odpadne embalaže. Če gledate dolgoročno, prihranite tudi pri stroških odlaganja odpadkov.
V trgovini se lahko plastičnim izdelkom izognete tako, da poleg izdelkov primerjate tudi njihovo embalažo. Jogurt in mleko sta danes v večini supermarketih ponovno na voljo v stekleni embalaži. Banane najdemo v šopkih in pogosto brez zunanje embalaže. Izdelki kot so riž, fižol ali zdrob so pogosto pakirani v papir in karton, kar je bolje kot izdelki s plastično embalažo. S takšnim načinom nakupovanja lahko upravljalcem supermarketom pokažemo, da nekatere izdelke ponudijo drugače.
Kupujte sadje brez plastične embalaže
Ne kupujte izdelkov kjer je bila “prvotna embalaža” odstranjena. Danes lahko v supermarketih najdemo prave presežke. Na voljo so olupljene pomaranče, ki so zavite v plastično folijo. Enako je z razpolovljenim sadjem (melona, lubenica) in včasih celo s kuhanimi jajci. Takšnim izdelkom se lahko z mirno vestjo popolnoma izognemo in jih nadomestimo z njihovimi izvirnimi, neobdelanimi različicami, ne da bi se jim pri tem morali odreči.
Manjše količine pomenijo več plastičnih odpadkov
Izogibajte se nakupu živil, ki so pakirana v majhnih porcijah. Dober primer je čokolada. 100-gramska čokoladna tablica je pakirana v aluminijasto folijo in papir. V prodaji pa so tudi vrečke s čokoladnimi izdelki, ki vsebujejo posamično zavite koščke. Presenečeni boste, koliko smeti nanese iz tako male embalaže.
Spodbujanje naslednje generacije k izogibanju plastiki
Tudi svoje otroke lahko že zgodaj seznanimo z odgovornim odnosom do narave in virov. Začnemo lahko že pri malici med odmori v vrtcu. Plastična škatlica je lahko sprejemljiva, če se ta uporabi večkrat in vsebine ni potrebno nepredušno zapakirati v folijo za živila. Pripravljena malica bo prav tako zdržala dve uri, brez da bi splesnela.
Pozorni smo lahko tudi pri plastiki v oblačilih. Kupujte naravne materiale kot so bombaž, viskoza, svila in volna. Dandanes je veliko naših oblačil narejenih iz tkanin kot sta poliester in šifon, ki sta navsezadnje narejeni iz plastike. To je morda razumljivo za funkcionalne tekstile v športnem sektorju, vendar je popolnoma nepotrebno za vsakodnevna oblačila. Če boste zavestno kupovali manj, boste proizvedli tudi manj odpadkov.  
Povzetek o izogibanju plastiki v vsakdanjem življenju
Obstaja veliko dobrih nasvetov, kako se izogniti plastiki v vsakdanjem življenju. Vendar pa se mora vsak od nas naučiti, da se bomo res dosledno izogibali plastiki. Če se plastičnem izdelku ne moremo popolnoma izogniti, ga moramo uporabljati čim dlje in poskrbeti, da ga ustrezno odstranimo.